Folytatjuk a zenekaros ki-kicsodát, de előtte gyorsan nézzük mi is történik épp: tegnap is próba, ma este is próba lesz, szinte minden számot átdolgozunk az MR2 Petőfis akusztikus felvételre. Lesz itt country, pszichedélia, hegedűk, sztárvendégek (hohhhóó). Közben találtunk új koncertszervezőt is (erről majd egy későbbi blogban), na meg ma este ha a próba után nem leszünk hullák, akkor elmegyünk megnézni a 30Y-éket akik ma Pesten játszanak.

De nem ez a lényeg, jöjjön a ki-kicsoda újabb része, eddigi kis blogunk fénypontja.

 LIGETI GYURI - ének, gitárok


Bár a Puzzle kiscsalád egyes tagjaiban néhol túlteng a cinizmus, azért ez egyrészt csak a saját blogunk ahol elfogultak lehetünk, másrészt meg olykor jól esik kimondani. Ligeti Gyuri a Puzzle szíve, agya, motorja, énekese, gitárosa, mára az egyetlen alapító tag a zenekarban. Gyuriról sok mindent el lehet mondani, de mi arra vagyunk legbüszkébbek, hogy nem csak magyar szinten, de az angol évek után is mondhatjuk, a legnagyobb rakendroll arc és hang akit ismerünk. 

Alan McGee, akiről majd talán egyszer írunk hosszabban, a brit Creation Records egykori mogulja, és nem mellesleg smúzolós pajtása a a nagy rakendroll hősöknek Mick Jaggertől Liam Gallagherig, de ugyanúgy a Libertines-es Carl  Barat is ott héderezik nála, mint épp Robert Plant a Led Zep-ből. Na a lényeg, hogy az öreg skót kopasz azt találta mondani, hogy Gyuri pont olyan mint a 70-es évek John Lennon-ja, hangban, érzésben, dalokban. Ami azért már valami, mert bár mi is így gondoljuk meg ezt mondjuk, de mi pl. sosem találkoztunk vele.  Milyen volt a 70-es évek Lennonja? Épp szólóban nyomta a Beatles után, hol kicsit boszorkányos japán múzsájának, Yoko Ononak a kezét szorongatva, hol tőle elszakadva, jól berúgva, rakendrollt üvöltve az "elveszett hétvégén", mígnem idővel lenyugodott és '75-től már más szerepkörben, Sean mellett találta meg a békéjét.

McGee talán nem is gondolta, milyen szinten pontos volt a hasonlata. Gyuri már több mint tíz éve tolja a Puzzle ügyet, hogy szép legyen a keretes szerkezet, anno egy zenekarban kezdte Zságer Balázzsal, hogy aztán sok évvel később újra egy zenekarban tolják. Merthogy sok vendégeskedés után Gyuri mára oszlopos tagja a Zagarnak is, ahol Zságerrel ennyi év után is úgy működik a kémia, hogy koncerteken a bossanovából is színpadzúzó rakendrollt képesek transzformálni percek alatt.

De Gyuri Puzzle ember. Ő írja a dalokat, ha lelkes, egy nap alatt megírja, felveszi, lekeveri, de úgy, hogy arról a legnagyobb szakik sem mondanák meg, hogy épp a házistúdióban, vagy a londoni Seven Sisters Complexben készült. Gyuri ereje és hite vitte előre az ügyet, hogy legyen egy Csak játék lemezünk 2003-ban a Universalnál. hogy legyen  londoni kiköltözés, koncertek, turnék, kislemez. Szóval Gyuri végigcsinálta Londont, énekelt a Kula Shaker-es Crispian Mills-sel, jóbarátok lettek a Charlatans-os Tim Burges-szel. Volt, hogy elege volt, hogy feladta volna, de annál azért rakendroll arcabb, úgyhogy a mai napig tolja a szekeret.

Gyurihoz mindig oda lehet menni, lehet vele beszélni, meghallgat, odafigyel, ha létezik olyan hogy JÓ EMBER így nagybetűkkel, na akkor valószínűleg ő az. Amit őszintén szólva néha nem is értünk, hogy jön ez össze a rakendrollal. De nem is ez a lényeg. Érzi a rokkot, mindegy hogy 3 ember előtt tolja akusztikusan a Rézmálban, vagy 20.000 előtt az Eastern sugart üvöltve a Zagarral a Balaton Sound nagyszínpadán. (vajon a Népstadionban a Depeche Mode előtt milyen lesz?)

Egy biztos. Gyuri szíve csücske és fő vonala a Puzzle, és mivel ezt már 100x bebizonyította és láttuk, hát 101x is így lesz. Úgyhogy gyertek el koncertre, nézzétek meg mert ilyen rakendrollt ritkán látni, aztán koncert után menjetek oda hozzá dumálni, meg fog hallhatni. És még autogrammot is ad. A hírek szerint. Ha van tollad ha nincs. ;)

Hölgyeim és Uraim, a szorítóban, a kék sarokbaaaaann, Liiiigeti Gyöööööööörgy, Magyarország.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thepuzzle.blog.hu/api/trackback/id/tr661077770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.k. 2009.04.21. 17:45:23

milyen jól sikerült és szép kis leírás ez. (:

VintagePeti 2009.04.22. 09:34:24

Az én hatalmas György mesterem! Büszke vagyok rá nagyon!

a.k. 2009.04.22. 20:01:14

Jól sikerült bemutatás. Gratula hozzá!
süti beállítások módosítása